تاریخچه شکلات

شکلات یک محصول به دست آمده از دانه های درخت کاکائو است. هر چند این درخت در حال حاضر بیشتر در آفریقا و کشورهای ساحل عاج، غنا، نیجریه و کامرون کشت می شود، اما بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است. باستان شناسان بر این باورند که قبیله های سرخپوست مایا و آزتک، 3000 سال قبل، درخت کاکائو را پرورش می دادند. آنان از دانه های کاکائو یک نوشیدنی تلخ تهیه کرده و به آن عنوان آب تلخ داده بودند.

به نظر می رسد در قرن 16 میلادی دانه های کاکائو به اسپانیا برده شد و سپس در سرتاسر اروپا هوادارانی از طبقه اشراف پیدا کرد. ابتدا این محصول، بسیار گران بها بوده و به صورت نوشیدنی مصرف می شد. در قرن 18 میلادی اروپاییان توانستند از دانه های کاکائو، شکلات را به عنوان یک ماده جامد شیرین پدید آورند.

آنان توانستند در تولید شکلات به صورت چشم گیری پیشرفت کنند. چند دهه بعد شکلات شیری با قیمت نازل تر تولید شد. کاهش قیمت این محصول این امکان را فراهم آورد تا طبقات دیگر اجتماع نیز به این شیرینی، دسترسی داشته باشند.

تولیدکنندگان برتر شکلات در دنیا

طی یک قرن گذشته، کمپانی های بسیاری در صنایع غذایی و شیرینی و شکلات سرمایه گذاری کرده و محصولات متنوع و برندهای جذابی را تولید نموده و به شهرت و موفقیت دست یافته اند. هر ساله آمارهای جدیدی درباره گردش مالی شرکت های بزرگ، توسط مجلات و سایت های اقتصادی ارائه می شود. در سال های اخیر تعدادی از کمپانی های محصولات غذایی، همواره در صدر جدول پرفروش ترین و بزرگ ترین تولید کنندگان شکلات قرار دارند. البته باید توجه داشت شکلات و شیرینی تنها یکی از محصولات این شرکت های چند ملیتی است. در ادامه به پنج تولید کننده برتر این حوزه می پردازیم:

  • مارس Mars

شکلات مارس

مجموعه محصولات کمپانی مارس

مارس یک کمپانی آمریکایی فعال در عرصه شکلات، شیرینی، مواد غذایی و غذای حیوانات است. بنیان گذار این شرکت، فرانکلین مارس در ابتدای قرن بیستم میلادی فعالیتش را با پختن شیرینی و تاسیس یک مغازه کوچک فروش آبنبات و شیرینی آغاز کرد. وی بعد از فراز و نشیب های بسیار و شکست های متعدد در سال 1923 شکلات میلکی وی و در سال 1930  اسنیکرز را به تولید انبوه رساند. بعد از موفقیت حاصل شده، وی کارخانه را به شیکاگو منتقل کرد.

بعد از فرانکلین مارس، پسرش فارست، تغییرات بسیاری در کارخانه پدر ایجاد کرد. فارست مارس غذای حیوانات و چند برند شکلات و مواد غذایی دیگر را با کارخانه اولیه ادغام و تولید محصولات جدید را در اولویت های کارخانه قرار داد.

اکنون شرکت مارس توسط فرزندان فارست اداره می شود. این کمپانی شامل 37 کارخانه در شهرهای متعدد آمریکا و انگلیس است. مارس بیش از 20 نوع محصول مختلف تولید و سالانه 35 میلیارد دلار سود می کند. آدامس اوربیت و شکلات مارس و ام اند ام M&M از برندهای معروف مارس هستند.

 
  • موندلیز Mondelez

Mondelez Chocolate

محصولات کمپانی موندلیز

موندلیز یک شرکت آمریکایی تولید و توزیع اسنک، شیرینی، شکلات و نوشیدنی است. این شرکت 80 هزار کارمند در 80 کشور دنیا دارد و مالک برندهای اورئو، کادبری، توبلرون، میلکا، مارابو و فریا و آدامس تریدنت است. این شرکت از سال 1903 با نام کرفت فعالیت می کرد اما در سال 2012 به موندلیز تغییر نام داد.

هر کدام از برندهای این کمپانی محصول یک شرکت و یک تاریخچه مجزا دارد که موندلیز همگی آن ها را خریداری و تحت یک کمپانی اداره می کند. به عنوان نمونه توبلرون، در سال 1908 توسط فردی به نام تابلر در سوییس پدید آمد. کادبری در سال 1824 توسط جان کادبری در انگلستان خلق شد. مارابو نیز به سال 1916 در سوئد تبدیل به یک برند تجاری موفق و محبوب شد. همگی این برندها سال ها بعد تحت مالکیت موندلیز درآمدند.

 

  • فررو Ferrero

فررو یک شرکت چند ملیتی است که 34 هزار نفر کارمند از 53 کشور دارد. فررو مالک 20 کارخانه در نقاط مختلف جهان بوده و برندهای نام آشنایی چون نوتلا، شکلات توپی فررو روچر، پاکت کافی، مون چری و کیندر را عرضه می کند.

شکلات برند فررو روچر

بنیان گذار این شرکت پیترو فررو یک قناد ایتالیایی بود که در سال 1946 کمپانی فررو را تاسیس نمود. اولین محصول او پاستا گیاندوجا بود که با فندق و کاکائو ساخته شده و با نان مصرف می شد. بعد از پیترو، پسرش میشل فررو، در سال 1964 نوتلا را تولید کرد. محصول دیگر این شرکت که شهرت بسیاری کسب کرد، تخم مرغ شانسی کیندر بود که در سال 1974 عرضه شد. اکنون فرزندان میشل که ساکن بلژیک هستند، اداره کمپانی فررو را بر عهده دارند.

 

شرکت نستله بزرگ ترین کمپانی مواد غذایی جهان

  • نستله Nestle

هنری نستله یک داروساز آلمانی بود که در سال 1867 ترکیبی از آرد و شیر را در سوییس تولید کرد و آن را برای نوزادان محروم از شیر مادر به مصرف رساند. وی برای محصول خود از نماد پرنده در آشیانه، استفاده کرد که هنوز هم بر شیر خشک های نان شرکت نستله خودنمایی می کند. وی بعد از چند سال شرکت خود را به افراد دیگری واگذار کرد. مالکان جدید نستله، این شرکت را با شرکت پیج ادغام نموده و به این ترتیب کمپانی نستله وسعت بیشتری یافت.

اکنون نستله بزرگ ترین کمپانی تولیدکننده مواد غذایی در دنیا است و محصولات متعددی نظیر شیر خشک، غذای کودک، مکمل‌های دارویی، قهوه، شیرینی، شکلات، لبنیات و غذای حیوانات خانگی تولید می کند. نستله مالک برندهایی همچون نان، سرلاک، نسپرسو، نسکافه، کیت‌کت، اسمارتیز و نسکوئیک است.

کیت کت شکلات معروف نستله

نستله صاحب 447 کارخانه در 189 کشور دنیا است و سالانه حدود 91 میلیارد دلار درآمد از فروش انواع محصولات خود به دست می آورد. کارخانه نستله ایران نیز با مدیریت و کارکنان خارجی، در قزوین به تولید شیر خشک نان، سرلاک و آب معدنی مشغول است.

 

هولدینگ می جی ژاپن

  • می جی Meiji

می جی یک هولدینگ ژاپنی است که محصولات دارویی و غذایی تولید می کند. این هولدینگ از سال 1988 وارد حوزه لبنیات شد و اکنون یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان شکلات در دنیا است. شکلات های شیری می جی از بهترین ها در نوع خود محسوب می شود.

 

شکلات برند می جی